Followers

Thursday, October 27, 2011

Break!!..Get A Piece Of Zikr~..

Tajuk takde kaitan dgn entry aku..hehe
"Perkara terindah dan terbaik di dunia ini tidak dapat dilihat, atau disentuh, tapi hanya dapat dirasakan jauh di dalam hati anda"
Setuju x?
Aku setuju sangat..dan sangat indah mengenali sahabat2 yg membawa mengingatiNya..
ALHAMDULILLAH

Seorang cikgu chemist mengangkat segelas air dan bertanya kepada pelajarnya
...

“Cuba kamu semua teka berapa berat segelas air ini?”

Pelajar Kolej Islam menjawab, mereka meneka dari 5 liter sampai 200 liter.

” Sebenarnya, jawapan kamu ada yang betul tapi apa yang hendak saya sampaikan hari ni ialah bukan masalah berat kandungannya, tapi bergantung berapa lama anda memegangnya.

Jika saya memegangnya selama 1 minit, tidak ada masalah. Jika saya memegangnya selama 1 jam, lengan kanan saya akan sakit. Dan jika saya memegangnya selama 1 hari penuh, mungkin anda harus memanggilkan ambulans untuk saya. Beratnya sebenarnya sama, tapi semakin lama saya memegangnya, maka bebannya akan semakin berat”.

“Jika kita membawa beban kita secara berterusan, lambat laun kita tidak akan mampu membawanya lagi. Beban itu akan meningkat beratnya”.

“Apa yang harus kita lakukan adalah meletakkan gelas tersebut, rehat sekejap sebelum mengangkatnya lagi”.

Kita harus meninggalkan beban kita secara berkala, agar kita dapat lebih segar dan mampu membawanya lagi. Jadi sebelum pulang ke rumah raya haji nnti petang ini, tinggalkan beban pekerjaan. Jangan bawa pulang. Beban itu dapat diambil lagi cuti akhir tahun nih sebab exam final kan dah habes.

Apapun beban yang ada di bahu anda hari ini, cuba tinggalkannya sekejap jika boleh. Setelah berehat nanti boleh diambil lagi……

Hidup ini singkat, jadi cubalah menikmatinya!!

Perkara terindah dan terbaik di dunia ini tidak dapat dilihat, atau disentuh, tapi hanya dapat dirasakan jauh di dalam hati anda.

No comments:

Post a Comment